Pirkanmaan Nuorkauppakamari

Pirkanmaan Nuorkauppakamari (PINKK) on alle 40-vuotiaiden aktiivisten vaikuttajien kansainvälinen johtamis-, oppimis-, ja kehittymisjärjestö. Vaikutamme yhteiskuntaan positiivisesti kehittämällä nuorten aikuisten johtamistaitoa, sosiaalista vastuuta, yrittäjyyttä ja kansainvälisyyttä.

Nuorkauppakamaritoiminta perustuu tekemällä oppimiseen.

Pirkanmaan Nuorkauppakamarin Leikin riemua -keräys päättyi

Käytetyt lelut saivat uusia käyttäjiä


Pirkanmaan Nuorkauppakamarin (PINKK) Leikin riemua –keräyksen tuotto lahjoitettiin Ensi- ja turvakodille ja SOS Lapsikylä Tampereelle 20.11., Lasten oikeuksien päivänä.

Käytettyjen lelujen keräys oli käynnissä Ylöjärvellä 28.4. -16.11.2013. Keräyspaikkana toimi Ylöjärvellä yrittäjä Tiina Landgrenin Kahvila Emmi ja Sulo. Ideana oli antaa käytöstä poistetuille, vaikkakin aivan priimakuntoisille leluille uusi elämä uusissa käsissä.

– Leluja kertyy useisiin perheisiin vaatekomeroihin, varastoihin ja autotalleihin, kun jälkikasvu kyllästyy tai vain kasvaa käyttöiästä ohi. Keräyksessä kohtasivat lahjoittamisen ilo, vastaanottamisen riemu ja kierrätyksen jalo aate - sekä mielekäs yhteistyö eri organisaatioiden välillä, lisää keräyksen projektipäällikkö Katja Myyryläinen.
Keräyksen tuottona saatiin lahjoituksina yksityishenkilöiltä hyväkuntoisia leluja, kirjoja ja pelejä ja muita lasten leikkitarvikkeita yheensä noin 600 kappaletta. Pirkanmaan Nuorkauppakamari ja kohdeorganisaatiot ovat tyytyväisiä tulokseen.

Lelujen luovutushetki pidettiin Tampereen Petsamossa Ensi- ja turvakodilla. Kuvassa vasemmalta projektitiimiläinen Henri Mäkelä PINKK:sta, SOS Lapsikylä Tampereen perhetyöntekijä Johanna Järvinen ja sosiaalityöntekijä Elisa Muurinen, Ensi- ja turvakodin (Tetuko) toiminnanjohtaja Maria Länsiö sekä PINKK yhteiskuntalohkon johtaja Katja Myyryläinen.

– Lelut ovat meille äärimmäisen tärkeitä, koska meille saapuvilla ei usein ole ehjiä leluja tai ne ovat kaikki hyvin samanlaisia, ovat pyssyjä tms. Kiitän lämpimästi, PINKK on tehnyt  suuren työn, Tampereen Ensi- ja turvakodin (Tetuko) toiminnanjohtaja Maria Länsiö sanoo.

– Suurkiitos yhteistyöstä, lelut ilahduttavat aina! kiittävät myös SOS Lapsikylän Elisa Muurinen ja Johanna Järvinen lahjoittajia ja organisoijia.

Tilaisuudessa keskusteltiin lahjoitusten luovuttamisen ohessa kohdeorganisaatioiden toiminnasta ja lasten oikeuksista. Turvakodilla aistitaan usein väkivallan jäljet. - Haluamme muistuttaa lapsen oikeuksista ja oikeudesta väkivallattomaan lapsuuteen. Lapsen ja aikuisen tulee saada sanoa ääneen, jos on paha olla – väkivaltaa ja huonoa käytöstä ei kenenkään tarvitse sietää. Olemme tänään lasten oikeuksien päivänä puhuneet tästä lasten ja aikuisten kanssa täällä Tetukolla, Länsiö kertoo. Toiminnanjohtajaa kiinnostaisi tietää suuren asiakasmäärän taustoja. - Talo on täynnä, kun on 22 asiakasta eli perhettä. Heinäkuusta 2012 lähtien on talo ollut koko ajan täynnä. Meillä on vuositasolla 5000-6000 asiakasvuorokautta, nyt menemme jo yli kahdeksantuhannen, Länsiö sanoo.

Tampereen SOS Lapsikylä on perustettu Vuorekseen viime vuonna. Perhehoito lapsikylissä pohjautuu neljään periaatteeseen: vanhemmat, sisarukset, koti ja kylä.
– Lasten oikeudet ovat läsnä arjessamme tietysti ihan joka päivä. Uusi lapsi elää perheen jäsenenä mahdollisten perheen biologisten lapsien kanssa muutaman vuoden tai täysi-ikäiseksi saakka. Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan perheeseen. Etsimme juuri nyt uusia koulutettavia sijaisperheiksi, kertovat lapsikyläläiset. Kyseessä ei ole adoptio eikä tukihenkilönä toimiminen.

Leikki on lapsen työtä ja riemua. Leikki voi olla väylä turvalliseen aikuiskontaktiin ja tapahtuneiden asioiden jäsentelyyn. – Vapaaehtoisena voit antaa panoksesi lasten hyvinvointiin. Turvallisen aikuisen kysymä ”Leikitkö kanssani” –kysymys voi joillekin lapsille olla jopa ensimmäinen laatuaan, Länsiö paljastaa.

Turvakodin aulassa kasvaa seinään maalattu Ystäväpuu, jossa on paljon lahjoittajien nimiä lehtinä. Lelukasoissa kunnon talvikelejä odottaa muutama pulkka, äideillekin saattaa kirjakasseista löytyä luettavaa. Lapset tutkivat lelulaatikoita ja –pusseja, kauhakuormaaja saa pienen pojan silmät loistamaan. Pitkäjalkainen, retrohenkinen pehmoapina päätyy kuitenkin yhteisellä päätöksellä Länsiön työhuoneeseen moikkaamaan ovesta tulijoita.


Pirkanmaan Nuorkauppakamarin Leikin riemua –keräys sai oman lehden Tetukon Ystäväpuuhun.

Pirkanmaan Nuorkauppakamari kiittää kumppaneita, kaikkia lahjoittajia ja projektitiimiläisiä.
 
 

Näin voit osallistua vapaaehtoistoimintaan

SOS Lapsikylä Tampereen vapaaehtoistoiminta

Vapaaehtoistoiminnaksi voidaan laskea tukiperhetoiminta, jossa viikonloppuisin lapsi saa viettää aikaa tukiperheessä. Erittäin suurta sitoutumista vaativaksi elämäntavan ja työn yhdistelmäksi voidaan luokitella sijaisperheenä toimiminen. – Haemme uusia koulutettavia sijaisperheeksi. Uusi iso koti on tuloillaan eli kolmas SOS Lapsikylä-koti saadaan Tampereelle, kertoo sosiaalityöntekijä Elisa Muurinen.

Kaikki kiinnostuneet ja halukkaat haastatellaan. Sijaisperheenä toimimisesta kiinnostuneet koulutetaan noin puolen vuoden prosessissa. Edellytyksenä sijaisperheenä toimimiseen on, että jommalla kummalla vanhemmalla olisi soveltuva alan koulutus. Halu, resurssit ja sitoutumiskyky ovat lähtökohtia. Rikosrekisteriote tietysti vaaditaan, listaa Muurinen.

Myös tukiperheitä haetaan. Tukiperheenä toimimisen koulutus on muutaman kerran pituinen.

Ota yhteyttä:
Sijaisperheet ja tukiperheet: sosiaalityöntekijä Elisa Muurinen
Tampereen SOS Lapsikylän toiminta yleisesti: perhetyöntekijä Johanna Järvinen
 
Ensi- ja turvakodin vapaaehtoistoiminta
 
– Meillä voit tehdä monenlaista vapaaehtoistyötä, heti pääsee mukaan, kertoo toiminnanjohtaja Maria Länsiö. Voit varata oman aikataulun mukaan sopivia kertoja viikoittain tai kuukausittain. Tarvetta vapaaehtoisille on aamusta iltaan, myös erityisesti viikonloppuisin turvakodilla. Sopiva vapaaehtoinen on vastaanottavainen, rohkea, kaikenlaisten asioiden kohtaamiseen valmis. Mahdollinen oma väkivaltatausta (joko uhrina tai tekijänä) on oltava ehdottomasti prosessoituna.
 
-       Perhetuvat Hervanta, Annala ja Linnainmaa (mm. leikkimistä, ruoanlaittoa, harrastuksien vetämistä, doula-toimintaa)
-       Ikäihmisten palveluiden puolella kaivataan lukuapua, ulkoiluseuraa, harrastuksien vetämistä, laulua, tanssia ja musiikkia
-       Ensi- ja turvakodin puolelle mukaan tuleminen vaatii "annan tänne aikaani enemmän" -asennetta, mutta ei yli-inhimillisiä taitoja, kysy rohkeasti lisää.
 
Teksti: Katja Myyryläinen
Kuvat: PINKK