Nuorten maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet huomattavasti – pelkästään huhti-kesäkuussa 2022 maksuhäiriörekisteriin päätyi Suomessa 1200 uutta alle 20-vuotiasta. Nuorten asiakkaiden määrä herätti jo vuonna 2018 perintätoimistossa työskennelleen Anne-Mari Mansikan huomion – miksi näin nuorilla on velkaa ja maksuhäiriömerkintöjä? Kuinka nuorten talousongelmia voisi ehkäistä? Mansikka halusi päästä auttamaan nuoria jo ennen kuin heistä tulee perintätoimiston asiakkaita. Pian heräsi idea: lähdetään auttamaan nuoria nuorkauppakamaritoiminnan kautta. Näin Pirkanmaan nuorkauppakamarissa (PINKK) startattiin ensimmäinen Nuorten taloustaidot -projekti.
Pelkästään huhti-kesäkuussa 2022 maksuhäiriörekisteriin päätyi Suomessa 1200 uutta alle 20-vuotiasta
Talousongelmien syitä ja seurauksia
Nuorten taloushaasteiden taustalla on monia asioita. Käteisen rahan käyttäminen on vähentynyt, jolloin rahan kulumista on vaikeampaa hahmottaa. Nettishoppailu on helppoa ja koukuttavaa, ja samaan aikaan on vaivatonta maksaa luotolla tai ottaa lainoja, osamaksuja ja pikavippejä – ymmärtämättä mitä ne todella kustantavat. Nuorten keskuudessa on yhä yleisempää käyttää kalliita merkkituotteita ja sen myötä paine käyttää tunnettuja brändejä on kova, vaikkei varaa olisikaan. Kun oman talouden kanssa ajaudutaan ahdinkoon, on helpompaa olla kohtaamatta ongelmaa ja jättää laskut avaamatta, tiedostamatta seurauksia.
Sen lisäksi, että maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monella tapaa, taloushaasteet lisäävät mm. syrjäytymisriskiä sekä mielenterveysongelmia
Velkaantumisesta syntyy muitakin ongelmia, jotka painavat sekä yksilöä että yhteiskuntaa. Sen lisäksi, että maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monella tapaa, taloushaasteet lisäävät mm. syrjäytymisriskiä sekä mielenterveysongelmia. Nuorten taloustaidot -projektin tavoitteena onkin ehkäistä nuorten velkakierteitä ja maksuhäiriömerkintöjä sekä niiden seurauksia, lisäämällä tietoisuutta vastuullisesta taloudenpidosta. Ohjaamalla nuoria vastuullisuuteen omissa raha-asioissa, kasvatamme yhdessä vastuullisia aikuisia ja vaikutamme positiivisesti yhteiskuntaan.
Paikallisesta kokeilusta kansalliseksi toteutukseksi
Projekti herätti heti ensitoteutuksella vuonna 2018 kiinnostusta myös muissa kamareissa; projektia lähdettiinkin tuolloin toteuttamaan kymmenellä eri paikkakunnalla. PINKK:n projektitiimi kävi luennoimassa Pirkanmaan lukioissa oman talouden hoitamisesta, ja ensimmäinen luentokiertue keräsi positiivista huomiota ja kiitosta nuorilta, opettajilta ja nuorten vanhemmilta.
Suomen nuorkauppakamarit toteutti lokakuussa kansallisen Nuorten taloustaidot -viikon, johon myös Pirkanmaan nuorkauppakamari osallistui
Aiheen ajankohtaisuus ja nuorten toive saada lisätietoa talousasioista johtivat siihen, että projekti päätettiin vuonna 2022 tehdä isosti kansallisena projektina vei projektin lopulta kansalliselle tasolle vuonna 2022 – kansallisena projektipäällikkönä toimi tietenkin projektin äiti Anne-Mari Mansikka. Suomen nuorkauppakamarit toteutti lokakuussa kansallisen Nuorten taloustaidot -viikon, johon myös Pirkanmaan nuorkauppakamari osallistui. Viikon aikana yhteensä 22 paikalliskamaria jalkautui vaikutusalueilleen opettamaan toisen asteen opiskelijoille vastuullista taloudenhoitoa.
Mietitään nyt, niin myöhemmin ei tarvitse huolehtia!
Tänä vuonna PINKK:n projektitiimi halusi ehdottomasti korona-etäilyn jälkeen tavata nuoria livenä, joten projektin toteutustavaksi valikoitui live-luennot. Projektitiimi vieraili projektin pääyhteistyökumppanin Aito Säästöpankin kanssa viikolla 41 toisen asteen oppilaitoksissa – Pirkkalassa Silmu-lukiossa sekä Tampereella Hatanpään lukiossa.
Nuorille kerrottiin ensin oman talouden hallinnan perusteita, jonka jälkeen sukellettiin säästämisen ja sijoittamisen maailmaan. Luennoilla nostettiin esiin mm. pikavippien todelliset kustannukset, mitä voi tehdä kun ei pysty maksamaan laskua, kuinka edetään ensimmäisestä maksumuistutuksesta maksuhäiriömerkintään saakka ja mistä tunnistaa, että oma talous on hallinnassa eli mennään ns. vihreillä valoilla. Nuoret haluttiin saada ymmärtämään, että kaikista vähiten rahahuolia on niillä ihmisillä, jotka miettivät ja suunnittelevat raha-asioita jo etukäteen. Luennolla korostui myös avun pyytämisen tärkeys: rahahuolet herättävät helposti häpeän tunnetta, mutta apua saa aina ja sitä kannattaa pyytää, ennen kuin tilanne karkaa käsistä.
Rahahuolet herättävät helposti häpeän tunnetta, mutta apua saa aina ja sitä kannattaa pyytää, ennen kuin tilanne karkaa käsistä
Loppusanoina rohkaisen sinua – huoltaja, isosisko tai -veli, isovanhempi, opettaja: aloita läheisen nuoren kanssa keskusteluja rahasta, kerro miten rahaa kotitaloudessasi käytetään, millaisia haasteita olet kohdannut ja mitä olet niistä oppinut. Ohjataan yhdessä aikuisuuden kynnyksellä olevia nuoria kohti vastuullista taloudenhallintaa!
Teksti ja lisätiedot: Janette Makkonen, projektipäällikkö, Nuorten taloustaidot 2022 janette.makkonen@jci.fi