Pirkanmaan Nuorkauppakamarin tämän vuoden Nuorten Taloustaidot -projekti on viety onnistuneesti maaliin. Toteutus tehtiin kuuden yhteistyökumppanin kanssa loka-marraskuussa 2023. Kiertue rantautui tänä vuonna seitsemään eri kohteeseen ympäri Pirkanmaata: Tampereen yliopistolle, Tampereen Ammattikorkeakouluun, Etelä-Hervannan yläasteelle, Oriveden yläasteelle, Oriveden lukioon, Tredu Oriveden toimipisteelle sekä Tredu Virtain toimipisteelle.
Kuvittele hetki, että saisit tilaisuuden oppia tärkeitä taloudellisia taitoja suoraan koulupäiväsi aikana. Ei tarvitsisi tuijottaa pankkitilin saldoa ja toivoa parasta. Tätä mahdollisuutta Pirkanmaan Nuorkauppakamari tarjosi Nuorten Taloustaidot -koulukiertueen kautta.
Jokaiselle nuorelle täytyy taata yhdenvertaiset mahdollisuudet, lähtökohdista riippumatta, hyvään ja tasapainoiseen elämään. Taloudellisten taitojen vahvistaminen nuorissa on investointi tulevaisuuteen. Talousasioista puhumisen ei tarvitse olla vain tylsää pukumieshommaa ja salakieleltä kuulostavaa kryptovaluuttapuhetta. Ideana tulisi nimenomaan olla laskeutuminen ruohonjuuritasolle keskustelemaan tärkeistä teemoista ymmärrettävällä kielellä – ja näinhän me teimme.
– Projektin alusta saakka lähtökohtana oli tukea nuorille yhtäläisten mahdollisuuksien tarjoamista menestykseen. Tarkoituksena on, että kenenkään nuoren velkaantuminen ei tapahtuisi tiedon puutteesta johtuen. Samalla me kamarilaiset pääsemme täyttämään osaltamme yhteiskunnallista vastuunkantoa, projektipäällikkö Hanna Ojaniemi summaa.
Takaisin tarinan juurille
Pirkanmaan Nuorkauppakamarin vuonna 2018 lanseeraama projekti pyrkii lisäämään nuorten aikuisten tietoisuutta vastuullisesta taloudenpidosta ja oman talouden organisoinnista. Se tarjoaa nuorille tärkeää opetusta taloudellisten haasteiden välttämisessä ja vastuullisessa kuluttamisessa. Tänä vuonna projektin pääyhteistyökumppanina on toiminut Säästöpankki Sinetti.
– Kiertue onnistui hyvin ja tunnelma oli vastaanottavainen. Oli hienoa nähdä, että varsinkin korkeakouluopiskelijoilta saatiin hyviä kysymyksiä esimerkiksi sijoittamiseen liittyen. Asia selvästi kiinnosti. Lukiolaisetkin vaikuttivat aiheesta kiinnostuneilta, vaikka vielä heidän kanssaan ei keskusteluun asti päästykään. Tästä on hyvä jatkaa, ja olisi hienoa, että nuorten kanssa talousasioista keskusteleminen ei jäisi pelkästään yksittäisiin tietoiskuihin, sanoo Säästöpankki Sinetin luottopäällikkö Arja Rokkonen.
Tampereen kauppakamari tarjosi kiertueelle ajankohtaiskatsauksen alueemme yleisestä taloudellisesta tilasta. Pirkanmaalla yleinen taloudellinen tilanne on tämän hetken suhdanteista riippumatta ollut pääsääntöisesti hyvä. Pirkanmaan taloudellinen vireys on nousujohteinen, ja pirkanmaalaisten yritysten liikevaihto on kasvanut noin 10 % viime vuosien aikana. Muita kumppaneita tänä vuonna olivat Linkosuo, Juvenes, Opiskelijan Tampere sekä Campusravita.
Kiertue kouluissa
Pirkanmaan Nuorkauppakamarin toteutusmuoto projektissa on luentokiertue, joka vie asiantuntijat kouluihin Pirkanmaan alueella. Tämä on hieno tilaisuus oppia käytännön taloustaitoja suoraan oman koulusi luokkahuoneessa. Tänä vuonna kohteita oli koulutusasteiden laidasta laitaan: Tampereen yliopisto, Tampereen Ammattikorkeakoulu, Etelä-Hervannan yläaste, Oriveden yläaste, Oriveden lukio, Tredu Oriveden toimipiste sekä Tredu Virtain toimipiste.
Kiertueella puhujat ja asiantuntijat opettivat nuoria aivan oikeista taloudellisista asioista, kuten budjetoinnista, säästämisestä, velan hallinnasta ja vastuullisesta kuluttamisesta. He jakoivat hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla tulevaisuudessa voi tehdä järkeviä taloudellisia päätöksiä.
– Oman talouden ja talousasioiden osaaminen alati muuttuvassa ympäristössä on tärkeää. Kun nuoret oppivat pitämään talousasioita ihan jokapäiväisinä asioina, opettavat he kenties aikanaan myös omia lapsiaan tai lähipiiriään yhä paremmin pitämään henkilökohtaisista talousasioista huolen. Säästäminen mahdollistaa asioita, luo talouden tasapainoa, antaa valinnanvapautta ja turvallisuuden tunnetta, Rokkonen alleviivaa.
– Usein rahan tarve tulee, kun jokin menee rikki. Oleellista on näissä tilanteissa painottaa, että pikavippien ja osamaksujen sijaan jo pienellä kuukausisäästämisellä saisi ostettua ehjän tavaran tilalle, ilman lisäkorkoja ja kohtuuttomia ekstramaksuja, hän jatkaa.
Tavoitteena tietoisuuden lisääminen ja vastuullinen kulutus
Nuorten Taloustaidot -projektin tavoitteet vuodelle 2023 olivat selkeät, ja niissä onnistuttiin hienosti. Tietoisuus vastuullisesta taloudenpidosta ja oman talouden organisoinnista on tulevaisuustaito, jota ei voi liiaksi korostaa. Nuoria tulee kannustaa ottamaan vastuu oman taloutensa hallinnasta, ja turvata jokaiselle nuorelle tietotaitoa kokonaisuuden hahmottamiseksi.
– Kaikille taloudelliset lähtökohdat elämään eivät ole samat. Meidän täytyy lisätä tietoisuutta ja osaamista jo lähtien siitä, mitä koroilla tai veroilla tarkoitetaan. Perusasiat on laitettava ensisijaisesti kuntoon. Jo kymmenen tai kahdenkymmenen euron säästö kuukaudessa on voitto, ja samalla opettaa, että säästäminen kuuluu ihan kaikille, Rokkonen esittää.
Ennen kaikkea erilaisten velkakierteiden syntymistä on tarkoituksenmukaista ennaltaehkäistä. Sen myötä myös muita elämänhallinnan haasteiden kasvamista saa taitettua juurineen. Kiertueella keskusteltiin myös vastuullisuudesta. Vastuullinen kuluttaminen puolestaan tarkoittaa ympäristöystävällisiä ja eettisiä valintoja, jotka ovat korostuneen tärkeässä asemassa nykymaailmassa.
– Mitä enemmän teemme yhteistyötä, sitä enemmän saamme aikaiseksi. Kukaan ei yksinään saa tehtyä muutosta. Usein asiakkaat tulevat pankkiin ensimmäisiä kertoja hakemaan lainaa esimerkiksi opintoihin tai asuntoon. Me pyrimme toteuttamaan ihmisten haaveita ja tarpeita samalla, kun voimme opettaa varapuskurin merkityksestä. Oman elämänkaaren huomiointi ja kehittäminen, eri elämäntilanteet huomioiden, on meidän toimintamme tausta, ja taloustaitojen opetuksen perusta, hän summaa.
Lue lisää Säästöpankki Sinetin tarjoamista pankkipalveluista täältä.
Teksti Neea Loimuvirta.
Lisätietoja projektista: Nuorten taloustaidot- projektipäällikkö 2023 Hanna Ojaniemi, hanna.ojaniemi@jci.fi