Kestävän johtajuuden lähteillä

Kun minua tammikuussa pyydettiin nuorkauppakamarimme Vuoden Nuori Johtaja –kisan projektipäälliköksi, mielessä kävi ”jaksanko, ehdinkö, olenko vielä valmis?”. Nopeasti päätin kuitenkin lähteä kokeilemaan. Olinhan toivonut vastaavanlaista mahdollisuutta jo pitkään, esittänyt kamarissa kiinnostukseni projektipäällikön tehtävää kohtaan, opiskellut johtamista ja innokas johtamisaiheisen kirjallisuuden, median ja trendien seuraaja. Ennen kaikkea siksi, että vastuullinen ja kestävä johtajuus kiinnostaa.

Lyhyesti kerrottakoon, että Vuoden Nuori Johtaja on Suomen nuorkauppakamarien vuodesta 2007 järjestämä kansallinen kilpailu ja projekti. Sen tavoitteena on nostaa esiin taitavia nuoria johtajia, kannustaa nuoria hakeutumaan johtotehtäviin sekä kehittymään johtajina. Kilpailun projektiorganisaatio koostuu valtakunnallisesta, alue- ja kamaritasosta. Projektiorganisaatio, kilpailun painopiste, tuomaristo sekä suojelija vaihtelevat vuosittain. Tänä vuonna kilpailun suojelijana toimi Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kantava teema oli kestävä johtajuus, joka turvaa menestyksen myös tuleville sukupolville. Kilpailun hakuaika oli 1.4.-31.5. ja voittaja on selvillä syksyllä.

Projektin vetovastuun saatuani otin yhteyttä kamarimme viime vuoden projektipäällikköön. Käyttööni sain arvokkaita vinkkejä, vuoden 2012 kansallisen projektikäsikirjan ja kamarimme  projektin loppuraportin. Nämä toimivat starttipalaverin ja projektin kansallisten nettisivujen ohella suurena apuna projektisuunnitelman teossa. Määrittelin projektille aikataulun, budjetin ja tavoitteet. Toteutukseen halusin rinnalleni pienen ja valppaan, toisiaan täydentävän tiimin, jonka kesken oli mahdollista järjestää tapaamisia myös kasvokkain.

Kaksihenkinen projektitiimi, minä ja Jyrki Lehtiniemi, oli kasassa kilpailun hakuajan alkuun mennessä. Hakuajan alkumetreillä tiimi sai vahvistusta vielä kolmannesta omatoimisesta ja innokkaasta jäsenestä, Katja Myyryläisestä. Ehdokaspotentiaalia bongailimme ideointipalaverin vastuunjakojen pohjalta mediaseurantaa, omia kontakteja ja yrittäjäjärjestöjä hyödyntäen. Haasteita toivat aikataulupaine sekä sopivan ikäisten ja vuoden kilpailuteemaan osuvien ehdokkaiden löytäminen. Muutamien onnistumisten sekä kisasta kieltäytymisten jälkeen kaikille projektitiimin jäsenille löytyi ehdokas tai pari, joiden hakemusprosessin kanssa edetä.

Hektisin vaihe projektissa oli toukokuu, jolloin käytiin ehdokashaastattelut, kirjoitettiin, hiottiin sekä koordinoitiin hakemukset valmiiksi ja mukaan kisaan liitteineen. Kaikki tämä sellaisella apinan raivolla, että pois tieltä kivet ja männynkävyt – esteet on tehty voitettaviksi. Tiimi teki loistavaa yhteistyötä ja tulosta. Tavoitteet ylittyivät hakemusten lukumäärän suhteen ja reppuun jäi kaikille kokemusta, ideoita ja oppeja tulevaisuudessa hyödynnettäväksi.

Projektin varrella oli hieno huomata, että kehittymässä on uusi, humaani ja vallankumouksellinen sukupolvi eri alojen johtajia, joilla on järki päässä, jalat maassa ja rohkeus tehdä asiat totutusta poiketen. Johtajasukupolvi, joka osaa kuunnella, tehdä asioita luovasti, jalkautua osaksi joukkoja, motivoiden ja yhteistyötä tehden jalostaa esiin työntekijöistä, yhteistyökumppaneista ja tulevaisuuden tekijöistä arvokkaita laumayksilöitä. Yksilöitä, jotka saavat yhdessä tehden ja kehittyen aikaan huimia tuloksia.

Vaikka on vielä arvoitus miten kisassa käy, tiedän, että haluan toimia projektien parissa jatkossakin. Kehittymisen varaa on aina, mutta nyt tiedän senkin, että pystyn menestyksekkäästi toimimaan projektin johdossa. Onnistuminen on toki kiinni myös timanttisesta tiimistä. Kiitokset koko Pirkanmaan nuorkauppakamarin Vuoden Nuori Johtaja 2013 -tiimille sekä ehdokkaille taustajoukkoineen! Parhaamme teimme ja katsomme mihin se riittää. Jännityksellä odotamme, miten neljä ehdokastamme menestyvät.

Kesäisin terveisin,

Anni Korhonen
Vuoden Nuori Johtaja 2013 –projektipäällikkö
Pirkanmaan nuorkauppakamari