Koejäsen tulilla! Vammalan Nuorkauppakamarin Riemuhyrrä 20.7.2013

Vammalan Nuorkauppakamarin riveissä koejäsenenä ja ensimmäinen isompi projekti on alla. Riemuhyrrästä on nyt pari viikkoa ja yllättävästi ihmiset ovat sen jälkeen tunnistaneet –toisen juontajan pesti aiheuttaa pienellä paikkakunnalla yllättävää tunnistusherkkyyttä. Tapahtuman loppupalaveria odotellessa on hyvä kaivella muistin lokeroita ja muistella matkaa kohti valmista lastentapahtumaa.

 

Projektiryhmän aktiivisin sakki ja ideoiva ydin koostui kasasta noin kolmekymppisiä eri ikäisten lasten äitejä, joita kamariin on siunaantunut niin hallitukseen, jäsenistöön, koejäseniksi kuin seuralaisiksikin. Riemuhyrrään nakki napsahti juuri koejäsenille sekä seuralaisille. Tapasimme toisiamme eri kokoonpanoilla arjen keskellä ja muuten tiedotimme puhelimitse, maileilla sekä Facebookin välityksellä järjestelyiden etenemistä. Itselle ominaisin alue oli päävastuu esiintyjien buukkauksesta, vanha teatterilainen ja laulaja kun omaa omituisia kontakteja siihen suuntaan, sekä tapahtumaa varten kehitetty Vuoden Satuhahmo 2013 –kilpailun tiimoilta hääräily. Itse tapahtumassa suurin vastuu oli toisen juontajan roolissa hääräily ja juontojen vuoksi lankojen piti olla selvillä ja hyvin käsissä.

Suunnittelu alkoi hyvissä ajoin ja isolla vaihteella. Oli mukavaa huomata että kamarissa on olemassa muutamia aktiivisia tekijöitä, jotta juttu saatiin potkaistua nopeasti peruslinjoiltaan kasaan. Ongelmiakin matkalle sattui, yllättäviä peruuntumisia ja hankalasti tavoitettavia ihmisiä, tai omalla osuudellaan hieman laiskemmin asioita toteuttavia tahoja. Tietysti ihmisillä on omat vahvuutensa ja kun piti tietyn erikoisalan sisältä selvittää asioita, niin kaikenlaista sattui matkalle. Lopulta kasaan saatiin kuitenkin toimiva tapahtuma, oli bändiä, leikkiä, pomppulinnaa ja pellejä sekä kaikkea muuta hauskaa. Iloinen yllätys oli pieneltä paikkakunnalta löytynyt leikkimielisyys ja rohkeus lähteä mukaan. Satuhahmo-kilpailuun saatiin paikallisia merkkipersoonia, joilta löytyi kertakaikkisen mainio asenne. Mieletön rohkeus, kyky heittäytyä ja ilo lähteä mukaan olivat kaikilla kisaajilla yhteistä. Samanlaista henkeä ja intoa voisi pullottaa kasaan ja jakaa muillekin. Pieni paikkakunta yllätti myös yhteistyökumppaneiden määrällä.

   
Koejäsenen näkökulmasta Riemuhyrrän kasaaminen oli sekä antoisaa, että turhauttavaa. Kymmenen vuotta paikkakunnalta poissa olleena ja vaihtelevan työ- ja harrastushistorian vuoksi oma ajattelu projektien suhteen on aika laajasti pitkän tähtäimen menoa. Itse miettii paljon pienien yksityiskohtien ja brändäyksen merkitystä tulevaisuutta ajatellen –sekä kontaktien, itse kamarin tulevaisuuden kuin tulevien tapahtumien kannalta. Itse haluaisin olla näkemässä vahvan ja toimivan kamarin tulevaisuudessa yhtenä paikkakunnan merkkitekijänä, sillä pientä paikkakuntaa pitää hieman ravistella uuteen. Töissä on oppinut, ettei liika vaatimattomuus, nöyryys ja näkymättömyys auta kun pitää saada aikaiseksi isojakin muutoksia. Pienet yksityiskohdat, niiden merkitys ja selkeät linjat auttavat kummasti. Projektin etenemisessä ja johdossa on paljon tehtävää, liian henkilökohtaisesti ei saisi mitään ottaa, mutta ideoita ja perusteluita voisi kuunnella kukin enemmän ja pohtia niiden merkitystä pitkällä tähtäimellä. Kunnollinen ravistelu ja imagon uudistaminen, sekä kasvaminen isommaksi, vaatii kuitenkin paljon heittäytymistä ja rohkeutta, sekä uusien ajatusmallien omaksumista. Riemuhyrrän kanssa saatiin aikaiseksi jotain erilaista ja hyvää, nyt on haasteena saada linja jatkumaan ja isompia vaihteita silmään. Hyvät yhteistyökumppanit ja tehtäviin heittäytyjät ovat kullan arvoisia pienelle kamarille, jotta isoja asioita saadaan tehtyä rasittamatta ylettömästi vain pientä ydinryhmää.

Riemuhyrrän Vuoden Satuhahmo 2013-kilpailun tiivis äänestys voittajasta summasi paljon. Suurin huutomyrsky jakautui kahdelle kisaajalla, Sylvään koulun rehtorille ja kunnanhallituksen puheenjohtajalle Jari Anderssonille sekä VSOP:n toimitusjohtajalla Jyrki Rantalalle.

 

Jyrkin ja Jarin huikea asenne oli, jotain mitä myös kamaritoiminnassa tarvitaan. Tittelit heitettiin nurkkaan, haaste lukea satu lapsille vapaalla tyylillä otettiin vastaan ja kaikki laitettiin peliin huikealla huumorilla ja leikkimielisellä asenteella. Keskityttiin omaan tekemiseen hauskuutta unohtamatta ja lopputulos oli upeaa seurattavaa. Heidän sekä kaikkien paikalla olleiden tekijöiden, sekä kamarilaisten panoksella saatiin jotain mielettömän hienoa aikaiseksi. Itselle oli suuri kunnia olla lavalla juontamassa yhdessä kamarimme koulutuksista vastaavan Pekka Nurmen kanssa ja tuoda esille kamaritoiminnan hauskuus –koejäsenet ja hallituksen jäsenet voivat olla samalla viivalla! Tästä on mukava lähteä kohti uusia haasteita ja entistä antoisampaa kamaritoimintaa!

Liisa Vasanko
Koejäsen
Vammalan Nuorkauppakamari