Fuel Up- menestyjäseminaari. Mistä aineksista muodostuvat tulevaisuuden menestyjät?

FUEL UP -menestyjäseminaari Ylöjärvellä 8.2.2017
  
Pirkanmaan Nuorkauppakamari järjesti FUEL UP -menestyjäseminaarin helmikuun alussa Ylöjärvellä. Seminaari keräsi paikalle 200 innostunutta kuulijaa ja yhteistyökumppaneiden edustajaa. Menestyjäseminaarissa haettiin vastauksia siihen, miltä tulevaisuuden työelämä näyttää, keitä ovat tulevaisuuden menestyjät ja millaisia taitoja ja valmiuksia tarvitaan tulevaisuuden työelämässä ja yrittäjyydessä. Lavalle nousivat tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava, Pirkanmaan vuoden nuori yrittäjä Elina Loueranta ja Tampereen nuori menestyjä Panu Rekilä.
Panu Rekilä toimii kehitysjohtajana Winledissä, jonka hän on perustanut yhdessä isänsä kanssa. Led-valoihin erikoistuneen yrityksen suunnitelmissa kirkkaana kärkenä on kansainvälistyminen, joka on ottanut ison harppauksen LIGHTS-sovelluksen ja onnistuneen osakeannin myötä. Panu nostaa henkilöstön yrityksen tärkeimmäksi tekijäksi heti liikeidean jälkeen. Winledissä on panostettu henkilöstön hyvinvointiin ja viihtyvyyteen mm. poistamalla työajat. Työntekijät ovat myös yrityksen osakkaita ja siten vahvasti sitoutuneita toimintaan. Vapaus ja vastuu kulkevat käsikädessä. Winled on työpaikka, jossa jokaisen on kiva olla töissä! 
Elina Louenrannan ura lähti liikkeelle muodostelmaluistelusta ja joukkueen esiintymisasujen ompelusta. Isänsä jalanjäljissä hän kasvoi yrittäjyyteen ja menestystarina kohti uraa urheilijoiden unelmaräätälinä alkoi. Elinan yrityksellä, Biancanevellä, on pitkä historia esiintymisasuista ja treenivaatteista jopa linnanjuhlapukuihin saakka. Menestyksestä huolimatta kaikki ei ole kuitenkaan ollut ruusuilla tanssimista. Elina kertoi varsin koskettavasti kokemastaan masennuksesta ja työuupumuksesta. Synkimpinä hetkinä ajatuksissa oli pyörinyt myös konkurssi. Suunta kääntyi onneksi parempaan. Uuden nousun ja uudistumisen myötä tuoteryhmiä rajattiin ja keskityttiin enemmän verkkokauppaan, joka nykyisin kattaa 70 % Biancaneven myynnistä. Elinan vinkit kaikille yrittäjäksi aikoville: ”Jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä. On hyvä olla hieman kriittinen. Pitää luottaa omaan intuitioon ja uskaltaa tarttua tilaisuuksiin.”
Viimeisenä lavalle nousi tulevaisuuden tutkija Ilkka Halava, joka on yksi Suomen suosituimmista puhujista ja neuvonantajista. Tutkimusta hän tekee työn murroksesta oppimisen vallankumoukseen, tulevaisuuden kuluttajasta elinkeinorakenteen kehittämiseen ja modernin yhteisörakentamisen kysymyksistä asumisen tulevaisuuteen. Ilkkaa siteeraten: ”Tulevaisuuden työ on jotain sellaista, joka on tämän murroksen jälkeen hyvin erilaista kuin mitä se on ollut tähän saakka. Aika moni sellainen asia, jota emme ole tulleet ajatelleeksi, tulee nyt haastetuksi. Ja silloin kaikki mitä olemme oppineet omasta työstämme, ei välttämättä enää olekaan totta.” 
Käynnissä oleva vallankumous koskee etenkin tuotantotapojen muutosta. Päättyvän kauden sankarit yrittävät väkisin tehdä huomisesta eilisenkaltaista kopiota, joka vain hidastaa tulevaa. Jokaista poistuvaa työpaikka kohden tulee kuitenkin kaksi uutta työpaikkaa lisää jollain aikavälillä. Rekrytointi tulee ratkaisemaan kaiken, sillä oikeat ihmiset pitää saada oikeaan paikkaan. Työelämässä tavoitteena tulisi olla ”seven day weekend” ja nollaprostituutioindeksi. Prostituutioindeksillä Halava tarkoittaa sitä, missä mittakaavassa työntekijä myy sielunsa yritykseen käytettäväksi ilman, että saa siitä itse mitään muuta kuin rahaa.
Kontekstitietoisuuden käsite nousi keskeiseksi teemaksi. Digitalisaation ja automaation myötä tekeminen nopeutuu, jolloin työaikaa vapautuu vuorovaikutukselle. Vuorovaikutuksen lisääntyessä kontekstitietoisuus kasvaa ja flow-tilan saavuttaminen helpottuu. Meneillään oleva murros tulee Halavan mukaan päättymään pitkään kultakauteen. Hyvänä muutoksen mittarina voidaan pitää suuttumusta. ”Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu.”
Fuel Up -menestyjäseminaarissa mielet tuli tankattua ja eväät hankittua menestyksen siivittämiseksi. Kaikille jäi varmasti jotain mieleen – olkoon se sitten Panun innostus, Elinan herkkyys tai Ilkan suuret visiot. Aivan varmasti esillä olleet teemat värittivät vielä monia keskusteluja. Hyvä niin! Kiitokset vielä kaikille puhujille, osallistujille, yhteistyökumppaneille sekä projektitiimille! Mielenkiinnolla jäämme odottamaan seuraavaa Fuel Upia!
– Fuel Up Projektitiimiläinen Heli Riitamäki