Case Kangasalan laulutähti 2012

Se oli kesäinen lauantai-ilta heinäkuussa 2011, kun me ”vanhat” Jiiceet Saija (Aaltonen), Miia-Petteri (Vuori) ja minä oltiin mökillä saunomassa ja saimme kuningasidean, että Juhan Pres-vuodelle haluamme järjestää jonkin projektin. Hetken asiaa siinä ”löylytellessä” ja auringon laskiessa, vahvana ykkösenä kaikkien mielestä oli lapsille suunnattu Tenavatähtikilpailu–projekti. Seuraavana aamuna totesimme, että taisimme illalla soittaa jo muutaman yhteistyöpuhelunkin.

Kesä loppui, syksy ja talvi tulivat ja me kaikki kolme olimme täynnä kaiken maailman kiirettä. Moni kamaritapahtuma jäi väliin, mutta silti meidän sydän sykkii nuorkauppakamaritoiminnalle. Oli ilahduttavaa seurata kuinka Juha tarttui heti toimeen ja laittoi Pirkanmaan Nuorkauppakamarin aluekierrokset käyntiin. Se oli sitten tämän vuoden helmikuun alku, kun PINKK:n delegaatio (Juha ja Jenni) saapui Kangasalle lounaan merkeissä. Juttelimme, että olisi ehdottoman tärkeätä saada kamarimme vaikutusalueilla myös paikallista toimintaa aikaiseksi. Ikaalisissa hienosti hoidettu karttaprojekti piti ottaa myös Kangasalle projektiksi, mutta meille selvisi muuta viikko palaverin jälkeen, että vastaavanlainen oli juuri tehty. Toinen idea oli sitten tämä ”pöytälaatikko”-projekti eli Tenavatähti. Sovimme, että kyselen mahdollisuutta toimia Kangasalan Yrittäjien kanssa yhteistyössä ja järjestää mahdollisesti kilpailu yrittäjien kevätmarkkinoilla.

Senaattorimme Irmeli Jokilampi on Kangasalan Yrittäjän hallituksessa ja lähestyin häntä idean tiimoilta. Ei mennyt kuin kaksi viikkoa, kun meille näytettiin vihreää valoa yrittäjien suunnasta ja vieläpä hyvillä ehdoilla. Yrittäjät olivat innoissaan, että joku järjestää tasokasta ohjelmaa paikkakuntalaisille.

Polkaisimme projektin käyntiin Linkosuolla helmikuun lopulla. Projektin runko saatiin hyvinkin nopeasti kasaan, koska olimmehan kaikki lapsuudessa katsoneet Seppo Hovin vetämää Tenavatähtikilpailua. Lempäälän nkk oli myös järjestänyt vastaavanlaisen kilpailun aikoinaan, joten saimme Sannalta (Heiskanen) heidän muistiinpanot avuksemme. Projektiryhmä muodostui nopeasti ja siihen kuuluivat: Saija, Miia- Petteri, Teemu (Heinonen), Antti (Pyykkönen) ja hallituksen vetovastuun meidän pyynnöstä ottanut Juha. Suurena apuna koko projektin ajan oli PINKK:n tiedottaja Sanna sekä tiedotustiimi. Treas Toni (Vuohelainen) venyi myös nopealla aikataululla tekemään yhteistyökumppanien laskut. Itse Kangasalan Nuorkauppakamarin pressana olleena voin todeta, että on aivan eri asia hoitaa projekti ”isossa” kamarissa, niin kuin PINKK nyt on, kuin pienessä. Oli aivan mieletön tuki, kun loppujen lopuksi tekijöitä tuli hyvin mukaan projektiin ja kamarin sisäinen osaaminen pääsi esiin esim. kamarin tiedotuksessa.

Projektin vetovastuu itselläni tarkoitti, että narut oli pidettävä selvinä ja katsottava ettei ne mene solmuun – hyvin pysyivät suorassa. Koko projektitiimi kantoi itselleen annetut tehtävät kiitettävästi ja se jos jokin oli kiva, koska pienten lasten äitinä minulla ei olisi ollut mahdollisuutta käyttää ylimääräisiä aikoja sovittujen asioiden jatkuvaan tarkisteluun. Tapasimme projektiryhmänä kolme kertaa, mutta sitäkin enemmän sitten hoidimme käytännön asioita sähköpostin välityksellä. Sähköisesti päätettiin mm. kilpailun nimestä, logosta ja palkinnoista.

Kilpailun tuomaristo haluttiin sellaiseksi, että siinä olisi paikallisia vaikuttajia ja ainakin yksi kuuluisa tyyppi. Suoraman ala-asteen rehtori Jyrki Taipale on perheystäviämme ja ajattelin, että hän musikaalisena ihmisenä saattaisi innostua asiasta. Jyrki oli aivan liekeissä ja suostui heti mukaan. Tangokuningatar Elina Vettenrannalle laitoin kyselyn kiinnostuksesta hänen omien sivujensa kautta. Vastaus tuli muutamassa päivässä, mutta hän kysyi, että paljonko maksamme keikkapalkkiota. Ajattelin, että tämä case on ohitse, mutta rohkeasti kuitenkin kirjoitin vielä lisää kilpailusta ja nuorkauppakamaritoiminnasta hänelle sekä kerroin että palkkioita emme pysty maksamaan. Seuraavassa viestissä hän jo suostui lähtemään mukaan ilman palkkioita! Teemun rooli tuomaristossa oli hyvin luonteva, koska hän on oman bändinsä kera alan ammattilainen, mutta myös JC.

Yhteistyöhankinnat etenivät hallitusti – saimme kolme pääyhteistyökumppania (Linkosuo, Isku ja Pohjantähti) sekä kilpailuun tavarapalkintoja lahjoittavia yrityksiä (Kangasalan kirjakauppa, Expert Lielahti, Katin Kukka, Kultasepät Andreassen, Tampereen puhelin ja Lastenkauppa Melukylä). Yhteistyökumppani haut olisi voinut tehdä vielä paremmin, mutta vuorokaudesta loppui tunnit kesken. Saimme kuitenkin toteutettua projektin niin, että kaikki kulut pystyttiin kattamaan ja silti rahaa jäi kamarillekin.

Näkyvyys ennen ja jälkeen kilpailun:

  • Laulukilpailusta oli ennakko ilmoitus Kangasalan Sanomissa puffijuttuna
  • Jokaiselle ala–asteelle vietiin mainosjuliste (Havisevan koulu , Huutijärven koulu, Kautialan koulu, Kirkkoharjun koulu, Lahdenkulman koulu, Liuksialan koulu, Pohjan koulu, Raikun koulu, Ruutanan koulu, Sariolan koulu, Suoraman koulu, Tursolan koulu, Vatialan koulu, Vilpeilän koulu)
  • 5 kaupan ilmoitustaulua
  • Uimahallin ilmoitustaulu
  • Markkinasanomissa sivun juttu kilpailusta
  • Markkinoiden Facebook-sivuilla linkki ilmoittautumiseen sekä hehkutusta kilpailusta
  • Aamulehden ”Minne tänään” -osiossa tieto tapahtumasta
  • Kangasalan Sanomat tekivät kilpailusta sivun jutun seuraavaan lehteen
  • Markkinoiden Facebook-sivuilla kerrottiin finalistien nimet

Esikarsintaan ke 16.5. saapui 23 lasta ja heidän vanhempiaan, sisaruksia, kavereita, mummuja ja pappoja. Järjestimme paikalle mehua, pullaa ja RuisSipsejä, jotka maistuivat osallistujille ja tukijoille. Esikarsinnan jälkeen näimme lasten erilaisia reaktioita kun jännitys oli ohi – naurua ja itkua.

Kaikki osallistujat saivat jo samana iltana tekstiviestin jatkoon pääsystä. Sain sitten itse olla lasten (ja joidenkin äitienkin) tekstiviesti paljouden keskellä sen illan, kun sieltä alkoi tulemaan mitä ihmeellisempiä kysymyksiä ja kommentteja.

Lauantain semifinaali (15 laulajaa) ja finaali (5 laulajaa) sujui oikein mukavasti. Lapset nauttivat laulamisesta ja yleisö viihtyi. Markkinamyyjät olivat ainoastaan olleet erimieltä meidän kilpailun kestosta, koska myynti pysähtyi täysin, kun kaikki olivat seuraamassa kilpailua. Finaaliviisikko oli tuomareiden sanojen mukaan uskomattoman korkeatasoinen eli heidän oli oikeasti vaikea laittaa viisi laulun lapsiammattilaista järjestykseen. Voittaja, 12-vuotias Liina-Lotta Hakamäki, oli todella sympaattinen tyttö, joka hurmasi yleisön ja tuomareiden sydämet laululla ”Sun särkyä anna mä en”.

Projektista jäi oikein hyvä fiilis ja pääsimme purkamaan sitä heti markkinoiden päätyttyä meidän kotiterassilla, jossa käytettiin nuorkauppakamarityyliin monia puheenvuoroja ja laulettiin niin että naapuritkin tiesivät että nyt on juhlan aika!

Suosittelen lämpimästi kaikkia kamarilaisia tarttumaan projekteihin, koska vain tekemällä voi oppia ja päästä tämän järjestön tarjoamiin mahdollisuuksiin todella käsiksi.

Aurinkoista kesää kaikille!

Mervi
Projektipäällikkö Kangasalan Laulutähti 2012