Oletko yhteiskuntavastuullinen kansalainen vai tilastojen kauhu?

Työnilonjulistus- tilaisuus Tampereen yliopistolla 15.1.2015 kertoi kaikkea muuta kuin iloisia uutisia sosiaali- ja terveysministeriön puheosuudessa. ”Työperäinen stressi on toiseksi yleisin terveysongelma Euroopassa,tuki-ja liikuntaelinsairauksien jälkeen. Suomessa vuonna 2012 sairaspoissaoloja palkansaajilla oli yhteensä yli 20 miljoonaa!Menetetyn työpanoksen arvo noin 3.4 miljardia. Yhtä palkansaajaa kohti summa noin 1590€ (Rissanen 2014). Revi tästä sitten huumoria!

Työperäinen stressi? Onko sillä väliä, onko se stressi työperäinen, kotiperäinen tai vaikka sukupolvien siirtämää stressidataa DNA:ssamme. Stressi mikä stressi ja se meidät sairastuttaa. Kehomme joutuu liian koville, jos määräaikashuoltoa ei tehdä, kone hiipuu ja alkaa yskimään juuri sieltä kohdasta , mikä on kehosi heikoin lenkki.

Mitä itse olet valmis tekemään, jotta kehosi ei kohtaisi kohtuutonta stressiä?

Stressiä on hyvänlaatuista, mikä pitää sinut idearikkaan, luovana ja elämästä nauttivana olentona.  Sitten on sitä negatiivistä stressiä, joka ahdistaa kurkussa ja saa kehosi voimaan huonosti, mikä voi ilmetä esim. selkäongelmina. Selkäongelmissahan me suomalaiset olemme kunnostautuneet; lähes jokainen elämänsä aikana potee selkäkipua. Ropellihatut tutkii mitä erilaisimpia syy-yhteyksiä selkäkipuihin. Laitettaisiin tämäkin raha ennaltaehkäisyyn ja laitettaisiin porukka liikkumaan ja hoitamaan kehoatukevia lihaksia. Kyllähän se nyt jo tiedetään, että liikunta on lääkettä vaivaan kuin vaivaan.

Antaako perhe käyttäytymisen mallin?

Itse olen jo pienestä pitäen koettanut elää terveellisesti  (paino sanalla yrittänyt) ja hyvinvointiyrittäjänä edustan nimenomaan ennaltaehkäisevän terveydenhuollon äänitorvea. Olet ehkä kuullut sanonnan, että lapset itse valitsevat vanhempansa. Minun lapsuudessa ei juurikaan terveysasioista muistaakseni puhuttu. Syötiin sitä,mitä oli varaa ostaa. Oli perunaa ja soosia, puuroja ja hapanleipää. Äidin palkkapäivänä saatiin lakritsirullia ja pulloja palauttamalla saatiin rahaa pennin nallekarkkeihin.

Äidin sisko oli terveysintoilija ja häneltä nappasin joitakin tapoja jo noin 10 vuotiaana. Iltaisin join pelkkää kuumaa vettä, ei siis teetä eikä kahvia.Ei sokeria eikä maitoakaan veteen lisätty. Leivälle ei myöskään laitettu rasvaa ja ruokajuomana oli vesi. Tätä toteutan vieläkin, toki kuumaan veteen jo nykyään kastan vihreää teetä , siis olen siirtynyt astetta vahvempaan, mitä tästä vielä seuraa!

Asuimme urheilukentän laidalla, joten illat kului ulkona luistellen tai kesäaikaan palloillen ja leikkien sekä pahaa tehden. Onneksi saimme silloin nauttia luonnon parantavasta voimasta, jota on oikein tutkimuksin pitänyt nyt suomalaisille todistaa ja sen hyväätekevää vaikutusta korostaa stressinhoidossa.

Omille lapsilleni olen koettanut tuputtaa terveysasioita jo yli 30 vuoden ajan. Yksi lapsistamme on ehkä vähän nyt opetellut tervellisempää elämää, toinen on terveysintoilija ja kolmas viitta kintaalla kaikkeen, mikä kuulostaakin terveeltä.

Aikanaan yrittäjäperheellä ruuanlaitto ei ollut mitään gourmeeta. Silloisten ruokatottumusten mukaan aamiaismurot ja kalapuikot täyttivät nuoren äidin käsityksen tervellisestä ruuasta, jota mainoksilla vahvistettiin.

Koulutukseni myötä jouduin kohtaamaan stressiä siitä,että olin pioneeri ajatuksineni perhelounaalla sunnuntaisin, selittäen, mikä ravinto on hyvää ja mikä ei. Vasta nyt 10 vuotta samoista asioista on puhuttu yleisemmin. Toki  ainakin yksi lapsistani on antanut tunnustusta tiedoilleni näin jälkeenpäin.

Kaikkea kohtuudella

Mielestäni kaikkea, mitä tekee liian puritaanisesti, tulee stressiä. Kohtuus ennen kaikkea. Tämänpäivän terveysintoilu menee kyllä vähän yli. Itsekin välillä miettii, voiko sitä mitään enää syödä haittatekijöiden pelossa. Mitä liikuntaan tulee ,niin siinä on myös jos jonkilaista vipellystä. Mutta toisaalta hyvä, että jokainen löytäisi itselleen sopivan liikuntamuodon, mistä nauttisi, eikä tekisi siitä taas yhtä stressitekijää elämäänsä. Toki on niin, että se porukka, joka liikkuu, se liikkuu aina. Jos heität heille kepin maahan, he keksivät siitäkin jumppaa, kun taas osa on hyvillä mielin sohvalla vuodesta toiseen.

Itse pidän tärkeänä perusasioita;syö hyvin, nuku hyvin, liiku ja tarvittaessa ota hoitoja, mitkä rentouttavat kehoasi. Kuulu johonkin ryhmään ja ole jollekin rakas sekä opettele olemaan läsnä. Itse olen mielelläni nuorkauppakamarilaisten kanssa, koska heistä pursuaa innokkuutta, jota olen saanut itsekin kokea  kamaritoiminnassa aikanani. Ainakaan vielä en halua kuulua ryhmään, joka kerskuu päivittäisillä lääkemäärillään tai nivelkivuillaan.

Itse en ole koskaan saanut sairaspäivärahaa. Jos olen sairastunut ja jokin vaiva iskenyt, mietin mitä itse voin tehdä, jotta voin sen parantaa tai ettei se toistuisi. Yrittäjänä muutenkin on hyvä sairastaa viikonloppuna ettei työpäivät kärsi, näinhan se usein menee. Toki uusien tutkimusten mukaan esim. syöpä olisi enemmän sattumaan kuin olosuhteiden aiheuttamaan. No, mene ja tiedä, mutta mitä paremmin tunnet omaa kehoasi, sen paremmin yleensä voit. Tavoitteenani on tuoda todellinen minä ja kuvitteellinen minä lähemmäksi toisiaan.

Jos olet kovassa paineessa työssä, hae vastapainoksi rentouttavaa liikuntaa, jotta kehosi voi purkaa stressiä. Opettele kuuntelemaan kehosi viestejä, äläkä tukahda niitä.

Tällaisen olen jostain poiminut. Siivittäköön se Sinua kohti parempaa terveyttä ja yhteiskuntakelpoista jäsenyyttä sekä nauti elämästäsi  – tämä on loppuelämäsi ensimmäinen päivä!

RULES FOR HEALTHY LIVING

Less Soda. More Water
Less Alcohol. More Tea
Less Sugar.More Fruits
Less Meat.More Vegetables
Less Driving. More Walking
Less Worry. More Sleep
Less Anger. More Laughter
Less Word. More Action

Lämmöllä,
Armi Lundán

*********

Kirjoittaja Armi Lundán on PINKK-senaattori #59147. Hän toimii hyvinvointialalla Vilmankämmenessä ja Tampereen Method Putkisto Pilates Studiossa.