10 vinkkiä oman talouden hoitoon

Valokuva: www.freeimages.com

 

Jokainen meistä on oman elämänsä talousjohtaja. Huolimatta siitä, onko työsopimus allekirjoitettu tai paikka otettu vastaan.  Jokainen päättää itse mihin ja miten rahat kuluttaa ja missä kohdin budjetista poiketaan ja missä kohdin siinä pysytään. Oman talouden talousjohtajana oleminen vaatii vastuunkantoa myös tulevaisuudesta.  Jokainen vastaa itse myös näiden valintojensa seurauksista. Jokaisella meistä on omat tavat, arvot ja päämäärät säästämiseen ja rahankäyttöön. Omaa taloutta on hyvä aika ajoin tarkastella uusin silmin. Sinä ja raha ette pääse toisistanne eroon koskaan, joten panostakaamme siihen suhteeseen 🙂

1. Rahaa tuli ja rahaa meni, tuttu tunne?

Ellet oikeasti tiedä paljonko elämäntyylisi vaatii rahaa, et saa rahaa koskaan säästöönkään. Jotta pystyt tekemään pidemmän ajan suunnitelmia, niin tarvitset oman taloutesi taloussuunnitelman. Yksinkertaisuudessaan taloussuunnitelma pitää sisällään kaikki tulot ja juoksevat menot. Tulojen arviointi yläkanttiin tai menojen vähättele nakertaa vain itseäsi, joten kannattaa olla rehellinen itsellesi suunnitellessasi raha-asioita. Harvat meistä tekevät huonoja taloudellisia päätöksiä tiedonpuutteen takia, yleisimmin syynä ovat huonot tavat. Pienen pieniä tarpeettomia rahareikiä, joista kasvaa vuodessa suuri summa. Laadi talousarvio siitä mihin sinulla on varaa ja vertaa sitä haluamaasi elämätyyliin. Näin tiedät, miten paljon sinulla on rahaa käytettävissä, sen sijaan, että ihmettelisit mihin se kuukaudesta toiseen häviää.

2. Varakassa

Käytä osa tuloista varasäästökassan kartuttamiseen. Hyvä ohjenuora on maksaa itsellesi 10% kuukausittaisesta palkasta toiselle tilille. Toinen helppo tapa tienata vuodessa ylimääräinen 1400 eur on laittaa joka viikko saman verran euroja sivuun, kuin on viikon järjestysnumero. Viikolla 1 summa on 1 eur, viikolla 38 summa on 38 eur jne. Vuoden lopussa säästössä on 1378 eur. Tällä pääset helposti osallistumaan vaikka seuraavan vuoden JC kokouksiin mukaan lukien jopa maailmankokoukset :). Säästäväisyys on keino, jolla saada raha paremmin riittämään. Säästäväisyydestä ei kuitenkaan voi tulla itsetarkoitusta, ei kannata tinkiä omasta hyvinvoinnista eikä tehdä elämäänsä turhan vaikeaksi. Euronvenytys on järkevää, kun sinulla on jokin selkeä tavoite.

3. Mieluummin säästäjä kuin lainaaja

On hyvä pitää mielessä, että luotto ei ole koskaan ilmaista. Jos ostat huonekaluja tms. korttiluotolla, niin selvitä aina pelkän vuosittaisen korko% lisäksi todellinen euromääräinen hinta hankinnalle koko laina-ajalta. Älä anna pienten kuukausierien hämätä.

4. Kesytä sisäinen finassimörkösi

Älä huijaa itseäsi peittämällä itseltäsi todellinen kulutuksesi. Käteisen käyttö pitää budjetin kurissa ja kulutuksen realistisempana. Kortin käytön kautta taas tiliotteesta näet kätevästi, mihin kaikkeen rahaa on uponnut. Maksa laskusi ajoissa, korot ovat turhaa menoa.

5. Takaajan vastuu

Mieti hyvin tarkoin, suostutko toisten velkojen takaajaksi. Kenenkään ei voi elämässä luottaa yhtä paljon kuin itseensä. Mieti myös aina kaksi kertaa onko välttämätöntä pantata esim. oma asuntosi yrityksesi lainan vakuudeksi. Välillä se saattaa olla välttämätöntä, mutta mikäli pystyt sen välttämään, niin älä panttaa omaa asuntoasi muun kuin kyseisen asunnon velan vakuudeksi

6. Maksuvaikeudet ja toivoton tilanne?

Jos joudut maksuvaikeuksiin, niin toimi heti. Tilanne ei ole toivoton. Ota tässä tapauksessa yhteys velkojiin ja sovi veloillesi uudet maksuaikataulut, jotka ovat sinulle realistiset ja pysyttele sovituissa maksuaikatauluissa.

7. Ylimääräisiä pelinappuloita?

Kun sinulla on pelivaraa sijoitettavaksi, niin vaihtoehdot ovat moninaiset. Mieti tarkkaan, mikä on itsellesi sopiva vaihtoehto. Onko sopiva vaihtoehto rahastosijoitus, suora osakesijoitus vai kenties sijoitusasunnon ostaminen velan avulla. Sinun ei tarvitse ryhtyä sijoittajahirmuksi, mutta ei ole pahitteeksi kerätä vähän tietoa sijoittamisesta. Sijoita kuluttamisesta säästyneet rahat varallisuuteen, joka tuo rahaa ja taas lisää rahaa. Vanhan sananlaskun mukaan raha tulee rahan luo.

8. Sijoittamisen kultainen sääntö? – Älä hötkyile.

Pörssikurssit nousevat ja laskevat aina ja tämän vuoksi osakesäästäminen on pitkän tähtäimen sijoitus. Älä sijoita osakekursseihin varoja, joita ilman et pysty elämään. Älä hätäänny, vaikka kurssit laskevatkin pitkäksi aikaa. Pidä kiinni sijoituksistasi ja odota maltillisesti kurssien käännöstä.

9. Helpot eurot pois

Kilpailuta sähkösopimuksesi ja pankki- ja vakuutussopimuksesi tasaisin väliajoin. Mieti sähkön ja vedenkulutustasi. Talvisaikaan pue villasukat jalkaan ja laske huonelämpöä yhdellä asteella.

10. Turhat ostokset?

Pidä kirjaa ostoksista, joita kadut myöhemmin. Listaa ylös jokainen ostos, jonka ostamista kadut nyt. Saatat yllättyä miten paljon rahaa olet tuhlannut asioihin, joita et olisi oikeastaan tarvinnut ja joiden ostaminen harmittaa jälkikäteen.

Kaiken kaikkiaan ajatuksena ei kuitenkaan ole, että rahaa jahdataan loputtomiin. Rahan tehtävänä on vain tuoda valinnan vapaus. Raha ei tuo koskaan meille onnea, mutta auttaa saavuttamaan sen.

*********

Kirjoittaja on Pirkanmaan Nuorkauppakamarin TREAS eli rahastonhoitaja, joka toimii päivittäisessä työssään finanssialalla.