PÄIVÄ JOHTAJANA PIRKANMAALLA 2015 – PINKKi yhdisti toimintakuntiensa abiturientit ja elinkeinoelämän vaikuttajat!

handshake, cooperation, partnership

Projektitiimi kokoontui ensimmäisen kerran toukokuun puolessa välissä ja lähdettiin hahmottelemaan tämän vuoden Päivä johtajana –tempausta. Projektitiimissä mukana Sina Rosengrén, Tuuli Lamminmäki, Jonna Järvenmäki, Maaret Lahti ja Hanni Hirvonen. Yhteistuumin tulimme siihen tulokseen, että tänä vuonna teemme tempauksen isossa mittakaavassa ja tavoitteeksi asetettiin toteuttaa tempaus yhteistyössä viiden paikkakunnan lukioiden kanssa. Kohderyhmäksi valitsimme abiturientit Kangasalan, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan ja Ylöjärven lukiot. Päivä johtajana -tempauksen tarkoituksena on saattaa yhteen nuoret ja työelämä. Yhden päivän ajan lukiolaisilla, abiturienteilla on mahdollisuus olla mukana johtajan arjessa, tutustua syvällisemmin kiinnostavaan toimialaan ja työtehtäviin. Otimme vaihtoehdoiksi kolme erilaista suuntautumisvaihtoehtoa – Päivä johtajana, Päivä yrittäjänä ja Päivä kunnallisvaikuttajana.

Vastuut jaettiin projektitiimiläisten kesken oppilaitosten, yritysten ja julkishallinnon kesken. Tuuli otti hoitoonsa oppilaitokset, Maaret yrityspäättäjät, Jonna yrittäjäjärjestöt ja Sina julkishallinnon. Halusimme tuoda tempaukseen vielä jotain lisää, pientä extraa ja ottaa mukaan työelämävalmennus –osion, joka antaisi nuorille ajatuksia ja näkökulmia työelämästä, töiden etsimisestä ja tulevaisuuden suunnittelusta. Projekti lähtisi konkreettisesti liikkeelle siitä, että menemme oppilaitoksiin kertomaan nuorien asemasta ja mahdollisuuksista työelämässä. Samalla promoaisimme Päivä johtajana –tempausta ja ottaisimme siitä kiinnostuneet nuoreet tämän vuoden osallistujiksi.

Projektin käytännön tekeminen alkoi elokuun alussa oppilaitosten palatessa kesälomilta. Kaikkien lukioiden kanssa aikataulut saatiin sovittua tempauksen lähtölaukaukselle syys-lokakuun vaihteeseen. Saimme lukioista paljon kiitos opinto-ohjaajilta, rehtoreilta ja oppilailta, että työelämävalmennus ja Päivä johtajana on juuri sitä, mitä lukioissa kaivataan. Lukiolaisten opintiellä on hyvin vähän konkreettiseen työelämään liittyviä opintoja, kurssseja tai teemoja. Työelämävalmennus poiki Tuulille myös muutaman lisäpuheenvuoron sekä työelämäkummiuden Lempäälän lukion #työelämähankkeessa. Kokonaisuudessaan mukaan saatiin viidestä lukiosta 31 abiturienttia. Mukaan lähteneet abit edustivat rohkeaa ja ennakkoluulotonta nuorten ryhmää, jotka näkivät tässä tempauksessa hienon mahdollisuuden päästä näkemään työelämään hieman erilaisesta näkövinkkelistä.

Jonna, Maaret ja Sina tekivät huikean kontaktointi työn houkutellessaan mukaan johtajia ja päättäjiä. Mukaan tempaukseen lähti avoimin mielin ja nuorissa potentiaalia näkeviä päättäjiä huimat 27. Mukana oli useita yrittäjiä ja yrityspäättäjiä monilta eri toimialoilta ja erilaisista johtotehtävistä. Lisäksi myös lähes jokaiselta paikkakunnalta oli mukana kunnallisen puolen päättäjä. Nuoret pääsivät itse kontaktoimaan heille valitut johtajat ja sopimaan sopivaa ajankohtaisee yhteiselle päivälle. Nuoret osallistuivat johtajien arkeen lokakuun aikana. Useammalla paikkakunnalla Päivä johtajana –tempauksesta tehtiin juttu paikallislehteen ja sosiaalisessa mediassa jaettiin myös nuorten kokemuksia päivästä johtajana. Oppilaitosten media- ja lehtitiimit haastattelivat osallistujia ja julkaisivat materiaaleja oppilaitosten kanavissa.

Marraskuun alkupuolella järjestettiin vielä jokaisessa lukiossa koontitilaisuus, jossa Päivä johtajana –nuoret pääsivät kertomaan päivästään ja kokemuksestaan. Monelle päivä oli ikimuistoinen ja antoisa. Nuoret pääsivät näkemään johtajan arkea aitiopaikalta ja yhteneväinen näkemys monella oli, että parasta päivässä oli vuorovaikutus ja keskustelut johtajan kanssa. Johtajat heittäytyivät päivään innolla mukaan ja olivat kiinnostuneita nuorten ajatuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Jokainen nuori sai osallistumisestaan kunniakirjan, jota voivat työnhakutilanteissa esitellä ylpeydellä. Nuoret saivat päivästä unohtumattoman kokemuksen ja lähtisivät ehdottomasti mukaan uudelleen. Myös mukana olleet johtajat olivat mielissään nuorten aktiivisuudesta ja ottavat mielellään jatkossakin nuoria osaksi päiväänsä. Oppilaitosten rehtorit ja opinto-ohjaajat näkevät Päivä johtajana –tempauksen tärkeänä osana nuorten työelämään tutustumisessa ja tulevaisuuden suunnittelmien pohdinnassa.

Kokonaisuudessaan projekti oli työläs, mutta sitäkin antoisampi. Huikealla projektitiimillä lähes kuuden kuukauden projekti on nyt saatu hienosti päätökseen ja tavoitteemme ylittyi kirkkaasti. Saamamme positiivinen palaute ja PINKKin näkyvyys kestävän johtajuuden edistämisessä saa hymyn huulille. Nyt meillä on olemassa loistava konsepti ja projektiraamit, jota kautta toteuttaa tätä projekti myös tulevaisuudessa isosti ja vaikuttavasti. Tavoitteemme yhdistää työelämä, johtajuus sekä nuoret –onnistui yli odotustemme!

Projektitiimi kiittää ja jälleen ensi vuonna toteutamme Päivä johtajana Pirkanmaalla 2016!