Päivä Johtajana tempaus: Abi johtajan matkassa

Pirkanmaan Nuorkauppakamari toteutti Päivä Johtajana tempausta Pirkanmaan alueella.

Abiturientti Oskari Rinne kertoo blogissa tuntemuksistaan päivästä johtajan matkassa.

Kuvassa Oskari Rinne, Parkanon lukion abiturientti sekä Kolmostien Terveys Oy toimitusjohtaja Timo Hokkanen

Mitä tekee yrityksen toimitusjohtaja?

Kysymys pyöri päässäni seisoessani Parkanon kaupungintalon aulassa vähän kahdeksan jälkeen eräänä tiistaiaamuna. Lähtötietoni eivät olleet järin hyvät: toimitusjohtaja istuu kokouksissa, vastailee vähän väliä puhelimeen ja hoitaa yrityksen asioita tietokoneella. Ehkä olinkin tullut juuri oikeaan paikkaan. Tarkoitushan oli tutustua päivän ajan yritysjohtajan työhön.

Sain mahdollisuuden olla mukana Pirkanmaan nuorkauppakamarin järjestämässä Päivä johtajana –projektissa. Päivän aikana seurasin Kolmostien terveys oy:n toimitusjohtaja Timo Hokkasen tavanomaista työpäivää. Mahdollisuus oli upea, sillä harvoin esimerkiksi yläkoulun TET-harjoittelussa pääsee kurkistamaan yrityksen johdon toimintaan.

Arvioni toimitusjohtajan työtehtävistä ei osunut kauas oikeasta. Toimitusjohtaja Hokkasen lyhyen yritysesittelyn ja päivän työtehtävien valmistelun jälkeen pääsin seuraamaan johtokunnan kokousta. Kokouskäytännöt olivat minulle jo entuudestaan tuttuja, mutta yritysympäristö herätti mielenkiintoni, joka ei latistunut lainkaan, vaikka aivan koko kokousta en voinutkaan olla läsnä.

Kokouksen jälkeen lähdimme lounastamaan työhaastattelun merkeissä. Koin olevani etuoikeutettu saadessani seurata toimitusjohtajan ja haastateltavan keskustelua, sillä jo kuunteluoppilaana kokemukseni työhaastatteluista karttui runsaasti. Samalla huomasin erään johtajalle tärkeän taidon: kyvyn kuunnella ja käydä keskustelua. Johtaja toimii joka päivä yhteistyössä alaistensa kanssa, jolloin henkilökemiat ovat suuressa arvossa.

Ruokailtuamme siirryimme terveyskeskukseen sovittuun tapaamiseen miettimään erään projektin tehtävälistaa. Tämäkin tapaaminen oli opettavainen, sillä sain huomata toimitusjohtajan konkreettisen vaikuttamisen erilaisiin tehtäviin. Johtajan työ ei siis ollutkaan pelkkää kokoustamista ja näyttöpäätteen katselemista vaan myös ihmisten tapaamista, keskustelua ja pohdintaa. Päivän lopuksi sain keskustella Hokkasen kanssa ja nähdä päivittäisiä toimitusjohtajan tehtäviä kuten sähköpostien tarkistamista.

Vaikka ”päiväni johtajana” kuluikin nopeasti, opin paljon johtamisesta. Tärkeimmät neuvot ja opit tulivat toimitusjohtajan suusta eri tapaamisten välissä: Usein asiat ovat helppoja, mutta niistä tehdään vaikeita. Ruusuilla tanssimista johtamistyökään ei kuitenkaan ole, vaan johtaja joutuu tekemään raskaita ja vaikeitakin päätöksiä. Tavoitteitaan ei saa häpeillä vaan sanoa rohkeasti ääneen mihin pyrkii. Vain siten voi saada haluamansa.