Pressavuosi – paljon se ottaa, mutta enemmän antaa

”Ajattelin kirjoittaa viikonvaihteen puhetta heti kun 5. finaalimatsi päättyy. Että tässä sitä nyt taas pyöritellään kynää, pari tuntia jo lähdössä viivästyneenä.”

Näin kirjoittaa presidentti Niinistö äskeisessä Facebook-päivityksessään. Jaan Niinistön mietteet, ajatuksenani oli viimeisteillä tämä blogijuttu heti, kun Ässät ja Tappara ovat ratkaisseet, kummalle mestaruus on katkolla tulevana keskiviikkona. Tällä kertaa kyse ei ollut sekuntipelistä vaan ratkaisua haettiin oikein pidemmän kaavan mukaan. Porilaisittain ei voi olla kuin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka kirjoitusurakka nyt nipistääkin hiukan yöunia. Malttaisiko sitä nukkua kuitenkaan..?

Itselläni on myös takana pitkä, osin hikinenkin, mutta ah, niin palkitseva urakka oman kamarimme puheenjohtajana. Lähes jokainen paikallisen nuorkauppakamarin puheenjohtajana toiminut vakuuttaa pressavuotensa olleen omista kamarivuosistaan se huikein. Näin oli myös minun kohdallani. Oma JC-urani on edennyt askel kerrallaan, jokainen askel ei välttämättä ole ollut täysin suunniteltu, mutta suunta on jatkuvasti ollut eteenpäin. Kesällä 2010 toimiessani kolmatta vuotta kamarimme hallituksessa pohdin, mitä seuraavaksi. Vastaus oli selkeä, oli oikea aika, halusin olla 2012 keväällä presidentti. (Itse asiassa sama tavoite kuin Saulilla tuolloin.)  

Matka DP-ehdokkaasta puheenjohtajaksi oli pitkä. Välillä edettiin rennosti Cheekin tahtiin, mutta välillä taas pysähdyttiin tosissaan pohtimaan, mistä nuorkauppakamaritoiminnassa on kyse ja millaista toiminnan pitäisi Porissa olla. DP-vuosi oli aikana äärimmäisen arvokasta. Se antoi mahdollisuuden tosissaan valmistautua tulevaan puheenjohtajan pestiin. Valmistautuvana puheenjohtajana asioita tuli tarkasteltua aiempaa monipuolisemmin. DP-vuoden tärkeimpiä vastuualueitani oli kamaristrategian uudistaminen. Strategiaprojekti toimi innostajana niin minulle kuin monelle muulle työryhmään osallistuneelle ja puhalsi aivan uudenlaista henkeä PNKK:n toimintaan. Strategiatyöryhmä teki loistavaa työtä, rennolla otteella, mutta tosissaan. Uuden strategian pohjalta oli helppo lähteä ponnistamaan kohti puheenjohtajavuotta.

Ennen puheenjohtajavuotta olin kuvitellut, että tiedän melko paljon nuorkauppakamaritoiminnasta. Osin tiesin, mutta nyt tiedän ja ymmärrän paljon enemmän. Ymmärrän myös sen, että minulla on vielä paljon opittavaa. Mielestäni nuorkauppakamaritoiminta on kuitenkin ennen kaikkea aktiivista asioihin tarttumista ja vaikuttamista. Sitä, että uskotaan, että asiat voivat muuttua ja että pienelläkin teolla on merkitystä. Puheenjohtajavuoden aikana viimeistään pääsee konkreettisesti kamaritoiminnan ytimeen. Viime kädessä vastuu projektien ja tapahtumien onnistumisesta on puheenjohtajalla, joten koko ajan pitää olla hereillä. Yksin on kuitenkin mahdoton onnistua. Hallitus, projektipäälliköt ja aktiiviset rivijäsenet tekevät toiminnasta vaikuttavaa ja ylipäätänsä mahdollista. Tärkeä roolinsa on myös edellisten puheenjohtajien ja senaattoreiden tarjoamalla tuella.


Nuorkauppakamarivuosieni aikana olen oppinut ja kehittynyt valtavasti. Kamariharrastuksen mukanaantuomaa osaamista on pystynyt hyödyntämään myös työelämässä. Hyvinä esimerkkeinä strategia- ja projektityöskentely. Puheenjohtajavuosi tarjosi minulle, jonka siviiliammatissa esimiestehtävät ovat tällä hetkellä vain pienessä roolissa, erinomaisen mahdollisuuden johtamistaitojen kehittämiseen. Löysin itsestäni paljon kehitettävää, mutta samalla huomasin, että vuoden mittaan oppia myös karttui.

Paras ja mieleenpainuvin asia puheenjohtajavuodessa ovat kuitenkin ihmiset. Oman kamarin väki, kaikki uudet tuttavuudet sekä tietysti pressakollegat, jotka ovatkin aivan oma lukunsa! Ihmiset tekevät eri hetkistä ja tapahtumista ikimuistoisia. Kiitos kaikille ihanille JC:ille, jotka kuljitte rinnallani pressavuoden matkalla lähes sadassa eri JC-tapahtumassa.

 
Mennyt vuosi ei ollut todellakaan pelkkää fiilistelyä, mutta kaikessa uuvuttavuudessaankin se jätti jälkeensä valtavan määrän positiivista latausta ja herätti pohtimaan, mitä seuraavaksi… Palaan vielä vilkaisemaan naamakirjaa. Sielläkin on katseet käännetty tulevaisuuteen ja tavoitteet ovat selkeät: keskiviikkona Poika jää Poriin.

Ella Marttila
IPP 2013, Porin Nuorkauppakamari