Lokakuun PINKKiläinen Heidi Alitalo

 
KUKA?

Olen Heidi Alitalo ja toimin nuorkauppakamarissa tänä vuonna Tuottava Idea -kilpailun aluekilpailupäällikkönä. Pyrin aina huolehtimaan vastuullani olevat asiat loppuun asti ja ymmärtämään, miksi asioita tehdään niin kuin tehdään. Nuorkauppakamarin lisäksi harrastan valokuvausta, kuuntelen suomirockia ja teen seikkailumatkoja Suomessa ja maailmalla tutustuen uusiin paikkoihin ja kulttuureihin. Otin yllä olevan lauseen elämänohjeeksi sen jälkeen, kun olin saattohoitanut läheisen ja rakkaan äitini. Tuo kokemus pysäytti, kasvatti, opetti näkemään asiat oikeissa mittasuhteissa ja karsimaan merkityksettömiä asioita elämästä. Se antoi entisestään rohkeutta elää ja tehdä juttuja, joita oikeasti haluaa, ja muistutti rauhassa nauttimaan myös niistä elämän pienistä asioista.

MITÄ?

Työskentelen KHT-tilintarkastajana. Opiskelen myös verkostojen johtamista ja henkilöstöjohtamista. Nämä aiheet kiinnostavat minua, ja uskon niistä olevan hyötyä myös tulevaisuuden työelämässä.

MIKSI?

Päätin ryhtyä tilintarkastajaksi jo kauppakorkeakoulun ensimmäisinä vuosina tavattuani silloin perheyrityksemme neuvonantajana toimineen tilintarkastajan. Kyseinen tilintarkastaja tuntui tietävän kaiken juuri niistä asioista (yrityksen talous- ja lakiasiat), jotka kiinnostivat minuakin. Opiskelin Tampereen yliopistossa Tilintarkastuksen ja arvioinnin maisteriohjelmassa pääaineenani yritysjuridiikka. KHT-tilintarkastajan tutkinnon suoritin 2015. Tutkinto antaa luvan toimia niin pienten asunto-osakeyhtiöiden kuin suurten pörssiyhtiöidenkin vastuullisena tilintarkastajana. Alalla olen työskennellyt kymmenisen vuotta. Työ antaa paljon. Saan miettiä asioita useasta eri näkökulmasta (talous, yhteisölainsäädäntö, verotus) ja opin koko ajan uutta eri toimialoista ja yrityksistä. Pääsen myös näkemään mistä yrityksen rahat ovat tulleet ja mihin ne ovat menneet, saaden näin kokonaiskäsityksen yrityksen taloudellisesta asemasta ja liiketoiminnasta. Tunnustan, että nautin myös siitä, kun saan auttaa asiakasta kirjanpidon virheiden havaitsemisessa ja korjaamisessa ja edesauttamaan näin taloudellisen tiedon luotettavuutta. Työssäni keskeistä on luottamus, salassapito, objektiivisuus ja asiakkaan ymmärtäminen. Olen kiinnostunut numeroiden ja lakipykälien lisäksi etenkin pk-sektorin, perheyritysten ja kasvuyritysten parissa työskentelemisestä.

JCI?

Lähdin mukaan nuorkauppakamaritoimintaan 2016 silloisen työkaverini Sadun innostamana. Olin jo jonkin aikaa etsinyt itselleni harrastusta, josta saisin mielenkiintoista tekemistä työn vastapainoksi ja tutustuisin uusiin ihmisiin. Lähdin heti jäseneksi päästyäni PINKKin hallitukseen IND:ksi vastaamaan kamarin koulutuksista ja jäsenten kehittymisestä. Seuraavana vuonna olin hallituksessa rahastonhoitajana. Viimeisen vuoden olen toiminut Tuottava Idea -kilpailun aluekilpailupäällikkönä ja aluetiimin jäsenenä. Olen saanut JCI-toiminnasta ennen kaikkea ystäviä, kannustusta ja oppinut paljon itsestäni. On ollut mahtavaa tutustua niin erilaisiin ihmisiin eri aloilta. Vastaavaa monimuotoisuutta en työelämässä pääse kohtaamaan. Porukan erilaisuus onkin se juttu, minkä takia toiminnassa kehittyy ihmisenä paljon – omat vahvuudet ja heikkoudet huomaa paremmin silloin, kun toimii erilaisten ihmisten kanssa. Kukaan ei myöskään yritä kampittaa toisia, vaan päinvastoin kannustaa toisia eteenpäin.

MENNEISYYS?

Hyviä muistoja nuorkauppakamarin parissa on useita. Päällimmäisenä mieleen tulee kuitenkin yleinen ilmapiiri – iloisuus ja positiivisuus, nauramme yhdessä todella paljon. Jokaisella on kamaripiireissä palava halu kehittyä niin ihmisenä kuin ammattilaisena. Itse olen päässyt harjoittelemaan esiintymistä, kasvattanut rauhallisesta luonteestani huolimatta verkostoja ja oppinut viimeisimpiä trendejä mm. johtamisesta. On ollut myös hienoa seurata toisten onnistumisia ja kasvua matkan varrella.

TULEVAISUUS?

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (Sustainable Development Goals) tutustuin ensimmäisen kerran nuorkauppakamarin kautta ja vasta sen jälkeen niitä on tullut vastaan työssä mm. startup-maailmassa. Luulen, että hankkiudun seuraavaksi mukaan johonkin kamariprojektiin, jossa näihin tavoitteisiin pääsee vielä tarkemmin tutustumaan tai ehkä teen sellaisen projektin itse. Suunnitelmissani on myös pitää talouspuolen koulutusta esimerkiksi kamarin yrittäjäjäsenille.